Verantwoord beleggen: neem geen onnodig risico - Nibud
2024.05.09 21:52
Direct naar content Nieuws Webwinkel Menu Onderwerpen Rondkomen Sparen Uitgaven Geldproblemen Inkomensondersteuning Kinderen en jongeren Wonen Pensioen Uit elkaar Werken Dossiers Geldproblemen in Nederland Bestaanszekerheid Wonen en verduurzamen Koopkracht en betaalbaarheid Rondkomen na pensionering Jongeren en hun geld Kennis in de praktijk Voorlichting op maat Onderzoek en advies Deskundigheidsbevordering Cijfers en rekentools Cursussen, workshops en coaching Werkvelden Over het Nibud Over de organisatie Onze missie en impact Financiering Samenwerken met het Nibud Werken bij het Nibud Informatie voor pers Medewerkers Contact met het Nibud Nieuws Webwinkel Onderwerpen Rondkomen Sparen Uitgaven Geldproblemen Inkomensondersteuning Kinderen en jongeren Wonen Pensioen Uit elkaar Werken Dossiers Geldproblemen in Nederland Ze hebben grote invloed op mensen én de maatschappij. Bestaanszekerheid Een minimuminkomen is voor veel mensen ontoereikend. Wonen en verduurzamen Huizenprijzen, huurprijzen en energielasten stijgen enorm. Koopkracht en betaalbaarheid We houden de koopkracht van huishoudens continu in de gaten. Rondkomen na pensionering Een grote groep mensen weet niet hoe hun pensioen eruitziet. Jongeren en hun geld Financieel zelfstandig worden kan een enorme stap zijn. Kennis in de praktijk Voorlichting op maat Onderzoek en advies Deskundigheidsbevordering Cijfers en rekentools Cursussen, workshops en coaching Werkvelden Over het Nibud Over de organisatie Onze missie en impact Financiering Samenwerken met het Nibud Werken bij het Nibud Informatie voor pers Medewerkers Contact met het Nibud Zoeken
Melding: Help je ons met het verbeteren van onze website?
We zijn erg benieuwd hoe je het bezoek aan onze website ervaart. Naar de vragenlijst Sluit melding Home Onderwerpen Sparen Verantwoord beleggenVerantwoord beleggen
Beleggen is het investeren van geld met het idee dat die investering meer waard wordt in de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, maar ook in cryptomunten of vastgoed. Wanneer past beleggen in jouw situatie? En waar moet je dan op letten?
Op deze pagina
Wanneer beleggen? De opbrengst van beleggen Handelen in crypto’s en NFT’s Kosten voor financiële dienstverlener Bereid je goed voorWanneer beleggen?
Beleggen is niet voor iedereen een goed idee. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Als de belegging in het slechtste geval weinig of niets oplevert, moet je nog gewoon rond kunnen komen. Je moet nog boodschappen kunnen doen en de huur of de hypotheek kunnen betalen.
Wil je beleggen met spaargeld, zorg dan dat je eerst een buffer opbouwt. Heb je meer spaargeld dan de minimumbuffer voor jouw situatie, dan kun je met het geld dat overblijft meer risico nemen en beleggen. Wat voor jou een goed bufferbedrag is, kun je berekenen met onze BufferBerekenaar .
Sparen of beleggen
De keuze voor sparen of beleggen hangt van een aantal zaken af. Wil je met het geld risico’s nemen? Of kies je liever voor zekerheid? Hoe lang kun je het geld missen en met welk doel zet je het opzij? Voor sommige spaardoelen kan beleggen interessant zijn, maar voor andere doelen minder.
Sparen, aflossen of beleggenHeb je wat geld over en twijfel je wat je ermee wil doen? Het online G eldplan Sparen, aflossen of beleggen helpt bij het maken van een keuze. Begin het Geldplan.
De opbrengst van beleggen
Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar ook in opties, vastgoed, goud en kunst. Vaak geldt: hoe meer winst je eruit kunt halen, hoe groter het risico. Bij beleggen zijn er verschillende vormen van opbrengst: een jaarlijkse vergoeding, bijvoorbeeld rente of dividend, en koerswinst.
Rente of dividend
Bij bepaalde vormen van beleggen krijg je ieder jaar een vergoeding in de vorm van rente of dividend:
Bij obligaties ontvang je elk jaar rente. Bij aandelen ontvang je mogelijk dividend. Dividend is een deel van de winst dat het bedrijf uitkeert aan de aandeelhouders. Als je belegt in een bedrijf dat niet goed loopt, bestaat het risico dat je een jaar weinig of geen vergoeding krijgt. Beleg je in een tweede woning, dan kun je huuropbrengsten krijgen.Koerswinst
Bij veel beleggingen zit de opbrengst ook in de koerswinst. Koerswinst betekent dat je de beleggingen voor meer geld verkoopt dan je ervoor hebt betaald. Soms krijg je minder terug voor je beleggingen. Dan lijd je verlies.
Sommige beleggingen geven geen rente of dividend, dan is alleen koerswinst de basis voor je rendement. Rendement is de opbrengst van een belegging. Dit geldt voor bijvoorbeeld opties, goud, kunst en cryptomunten zoals bitcoin. De prijzen van dit soort beleggingen hangen sterker af van het sentiment en schommelen dus meer dan obligaties en aandelen.
Nettorendement
Bij beleggingen spreken we vaak van rendement. Hiermee geven we aan wat de belegging oplevert. Het is belangrijk om na te gaan of het om bruto- of nettorendement gaat. Kijk vooral naar het nettorendement.
Bij het brutorendement zijn de kosten en premies nog niet van de opbrengst afgetrokken. Het lijkt daardoor dus alsof je meer geld krijgt dan uiteindelijk het geval is. Het nettorendement geeft een indicatie, maar nooit een garantie.
Handelen in crypto’s
Cryptomunten winnen de laatste jaren aan populariteit, vooral onder jongeren. Hoe werkt crypto? Het zijn digitale ruilmiddelen waar geen bank of overheid aan te pas komt. Met de meeste crypto’s kun je niet betalen, ze hebben alleen een ‘digitale waarde’. De meest bekende cryptomunt is de bitcoin, maar er zijn nog duizenden andere crypto’s. Je kunt ze via allerlei platforms aanschaffen voor echt geld en verkopen voor echt geld.
Onder andere via financiële influencers, finfluencers genoemd, worden mensen verleid om echt geld te stoppen in crypto’s. Zij beloven vaak dat je snel rijk wordt als je in cryptomunten investeert, maar de kans op het verliezen van je geld is relatief groot vanwege de snel veranderende waarde. Een munt die vandaag een bepaalde waarde heeft, kan morgen waardeloos zijn.
Crypto’s zijn risicovol
Beleggen in cryptomunten is risicovol. Er is geen onderliggende waarde (zoals spaargeld rente kan opleveren of aandelen dividend kunnen opleveren). De waarde van crypto’s is grotendeels gebaseerd op speculatie, zoals dat ook geldt voor kunst, sneakers, wijn of andere beleggingsobjecten. De waarde kan veel veranderen in korte tijd. Bovendien zijn voor cryptomunten bijna geen richtlijnen, relevante wetgeving of consumentenbescherming. Dat maakt ze volgens de AFM ook gevoelig voor misleiding, oplichting en manipulatie.
Bereid je daarom goed voor als je eraan denkt om je geld te stoppen in cryptomunten. Voor crypto’s geldt hetzelfde als voor beleggen in aandelen: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Zorg ervoor dat je je vaste lasten nog kunt betalen als je de investering helemaal kwijtraakt.
Kosten voor financiële dienstverlener
Maak je gebruik van een financieel adviseur of vermogensbelegger? Vraag dan goed na welke kosten hij of zij rekent. Het is voor banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders verboden om vergoedingen te ontvangen van beleggingsfondsen.
Ook moeten de kosten van de dienstverlening duidelijk in een overzicht staan. De adviseur moet een ‘Vergelijkingskaart’ kunnen overhandigen. Hierin staat wat hij of zij doet en tegen welke kosten. Reken dit ook om in een totaalbedrag. Zo krijg je meer duidelijkheid over de prijs.
Tip: Lees het Essentiële Informatie Document (EID) dat je krijgt goed door. Hierin vind je ook een risico-indicator die aangeeft hoe risicovol de belegging is.
Bereid je goed voor
Overweeg je om te gaan beleggen? Bereid je dan goed voor. Weet wat je wil kopen en wat je koopt. Alleen professionals met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mogen beleggingsadvies geven. Die adviseurs moeten zich houden aan strenge voorwaarden en hebben een zorgplicht.
(Online) personen, zoals bloggers en finfluencers (finance-influencers) vertellen hun ervaringen op blogs en fora zonder specifiek advies te geven. Daarmee vallen zij niet altijd onder toezicht van de AFM en hoeven zij zich niet aan de strenge voorwaarden te houden. Bij de werkwijze van finfluencers bestaat een risico op belangenverstrengeling. Zij kunnen bijvoorbeeld betaald worden om een bepaalde mening te ventileren of beleggingen aanprijzen waar ze zelf in geïnvesteerd hebben (om deze later te verkopen met koerswinst zodra de koers gestegen is).
Wees je bewust van de risico’s van informatie die wordt gegeven door mensen die geen professioneel adviseur zijn. Het is Nederland verboden om persoonlijk beleggingsadvies te geven zonder een AFM-vergunning. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor de gevolgen als je gebruikmaakt van die informatie.
Zet van tevoren je wensen op een rij. Bijvoorbeeld of je veel of weinig risico wil nemen. Laat je goed informeren. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
Goed om te weten:
Erkende financiële dienstverleners staan onder toezicht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op bijvoorbeeld betrouwbaarheid, deskundigheid en financiële zekerheid van de dienstverleners. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) behartigt de belangen van beleggers.Meer over sparen
Spaardoelen Spaartips Buffer Spaarrekening kiezenAbonneer je op onze nieuwsbrief
Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts. Meer dan 78.000 mensen zijn inmiddels abonnee!
Inschrijven voor nieuwsbriefOnderwerpen
Rondkomen Geldproblemen Kinderen en jongeren Sparen Uitgaven Pensioen Werken Inkomensondersteuning Wonen Uit elkaarDirect naar
Dossiers Alle tools en tests Informatie voor pers Praktijkverhalen OnderzoeksrapportenOver het Nibud
Contact met het Nibud Over de organisatie Samenwerken met het Nibud Werken bij het Nibud About NibudOnderwerpen
Rondkomen Geldproblemen Kinderen en jongeren Sparen Uitgaven Pensioen Werken Inkomensondersteuning Wonen Uit elkaarDirect naar
Dossiers Alle tools en tests Informatie voor pers Praktijkverhalen OnderzoeksrapportenOver het Nibud
Contact met het Nibud Over de organisatie Samenwerken met het Nibud Werken bij het Nibud About Nibud Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut.
We doen onderzoek naar en geven voorlichting over de huishoudportemonnee. Het Nibud is een stichting zonder winstoogmerk.
Volg ons
Contact met Nibud © Copyright Nibud 2024 Privacyverklaring Cookiebeleid Copyrights Proclaimer Responsible Disclosure- Investeren in de EU | Access2Markets
- Investeringen
- Investeren in Nederland - EIB
- Vastgoedzaken: "In Nederland, in het buitenland, of ...
- Geld investeren: hoe doe je dat? (+57 investeringstips)
- Geld investeren in vastgoed doet u met onze hulp
- Investeren in Nederland
- Wat is investeren?
- Streamingdiensten moeten per 1 januari 2024 meer ...
- VS nog belangrijker dan gedacht voor directe investeringen in ...
- Investeren in de EU | Access2Markets
Wij presenteren een selectie van de door ons georganiseerde financieringen en investeringen aan onze investeerders. Deze selectie wordt gebaseerd op een ... - Investeringen
... Nederland en Europa vind je een business angel die in je bedrijf wil investeren ... Nederland ook 'sterren' die slimme investeringen doen ... - Investeren in Nederland - EIB
Center Parcs Vastgoed biedt u de mogelijkheid om veilig, slim en zorgeloos geld te investeren in recreatief vastgoed in Nederland en daarbuiten. Al ruim 55 ... - Vastgoedzaken: "In Nederland, in het buitenland, of ...
Vandaag maakt Invest-NL bekend te investeren in Vitestro, een toonaangevende Nederlandse startup die zich specialiseert in de ontwikkeling van autonome ... - Geld investeren: hoe doe je dat? (+57 investeringstips)
Bedrijven en particulieren investeren in het buitenland om hun productie te lokaliseren op kostenefficiënte locaties met hoge vaardigheden, componenten en ... - Geld investeren in vastgoed doet u met onze hulp
Crowdfunding platform Geldvoorelkaar: ✔️ Dé grootste crowdfund website van Nederland. Nu duurzaam financieren & geld investeren in bedrijven. - Investeren in Nederland
Nederland is een van de beste landen om te investeren in vastgoed. Het is niet per se goedkoper dan in andere landen, maar de ... - Wat is investeren?
372 buitenlandse bedrijven zoals Giant, Timberland en DAZN zorgden in 2018 voor 9.847 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed ... - Streamingdiensten moeten per 1 januari 2024 meer ...
Bij investering in een Nederlands bedrijf wordt getoetst op de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Die toegevoegde waarde blijkt ... - VS nog belangrijker dan gedacht voor directe investeringen in ...
Wij presenteren een selectie van de door ons georganiseerde financieringen en investeringen aan onze investeerders. Deze selectie wordt gebaseerd op een ...
... Nederland en Europa vind je een business angel die in je bedrijf wil investeren ... Nederland ook 'sterren' die slimme investeringen doen ...
Center Parcs Vastgoed biedt u de mogelijkheid om veilig, slim en zorgeloos geld te investeren in recreatief vastgoed in Nederland en daarbuiten. Al ruim 55 ...
Vandaag maakt Invest-NL bekend te investeren in Vitestro, een toonaangevende Nederlandse startup die zich specialiseert in de ontwikkeling van autonome ...
Bedrijven en particulieren investeren in het buitenland om hun productie te lokaliseren op kostenefficiënte locaties met hoge vaardigheden, componenten en ...
Crowdfunding platform Geldvoorelkaar: ✔️ Dé grootste crowdfund website van Nederland. Nu duurzaam financieren & geld investeren in bedrijven.
Nederland is een van de beste landen om te investeren in vastgoed. Het is niet per se goedkoper dan in andere landen, maar de ...
372 buitenlandse bedrijven zoals Giant, Timberland en DAZN zorgden in 2018 voor 9.847 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed ...
Bij investering in een Nederlands bedrijf wordt getoetst op de toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Die toegevoegde waarde blijkt ...